FONTOS INFORMÁCIÓK A LAKOSSÁGI VISSZWATTOS RENDSZEREKKEL KAPCSOLATBAN!

Pár fontos tényt szeretnénk tisztázni a lakossági visszwattos (Október 31. után beadott igénybejelentők esetén lakossági napelemes rendszer már nem táplálhat be a hálózatba) kialakításával kapcsolatban:

Lakossági rendszereknél – pontosabban ott ahol 1db inverter kerül felhasználásra- nagyon egyszerű a visszwatt kialakítása!

Egy okosmérőre van szükség amit az áramszolgáltatói mérő után de még minden fogyasztó elé kell bekötni. Ezt az okos mérőt, inverter gyártótól függően vagy RS485-ön vagy Etherneten össze kell kötni az inverterrel, majd az inverter saját applikációját/webszerverét/kijelzőjét felhasználva beállítható a visszwatt védelem.

Kifejezetten ajánljuk a FIMER és SOFARSOLAR invertereket erre a feladatra, mert egyszerűen és könnyen beállítható a visszwatt, kifejezetten kedvező áron!
Kérje telepítőjét, hogy használjon FIMER vagy SOFARSOLAR invertert!
SOFARSOLAR és FIMER inverterek és hozzájuk okosmérő raktárról elérhető!

 

Mi az a visszwatt védelem?

A visszwatt védelem lényege, hogy a napelemes rendszer által megtermelt pillanatnyi energia nem lehet nagyobb mint az adott vételezési ponton vételezett energia. Egyszerűbben fogalmazva egy napelemes rendszer csak annyit termelhet (úgy kell szabályozni) amennyit a felhasználó pillanatnyilag igényel, nem táplálhat vissza a közüzemi hálózatra.

Még egyszerűbben: annyit termelhetsz amennyit el is fogyasztasz az adott pillanatban.

Nagyon fontos kiemelni, hogy adott pillanatban, és nem egy adott időintervallumban.

solar visszwatt védelem ár
naperőmű visszwatt abb kaco fronius

Hogyan lehet szabályozni az invertereket?

A napelemes invertereket két különböző módon lehet szabályozni.
Az egyik szabályzási mód az inverterek AC oldalán lévő mágneskapcsoló alkalmazása mellyel az adott invertert távolról beszakaszoljuk valamint kiszakaszoljuk. Ezzel létrehozva egy ’szabályzást’, bár inkább vezérlésnek lehetne nevezni.

A másik, korszerű szabályzási megoldás az inverterekkel való folyamatos kommunikálás buszhálózaton. Ezen kiépített buszhálózaton az összes inverter fel van fűzve így lehetővé téve, hogy az inverterek egy adott parancsra adott százalékkal le vagy fel szabályozzák magukat. Egy ilyen kommunikációs hálózat kiépítése nem bonyolultabb sőt sokkal kevesebb kábelt igényel mint egy mágneskapcsolós megoldás. Természetesen sok más inverter szabályzási módszer is van, de általában ez a két megoldási módszer a kiindulási alap.

Melyik szabályzási módszert érdemes választani?

Mindkét szabályzási módszernek megvannak az előnyei és hátrányai.

A mágneskapcsolós megoldás előnye az egyszerűség, és gyors lekapcsolási idő viszont hátránya, hogy valós szabályzás nem valósítható meg vele, vagy kikapcsolva vagy bekapcsolva van az inverter továbbá visszakapcsolási idő akár percek, mivel a teljes hálózatra való kapcsolódási procedúra újra lezajlik ilyenkor az inverter részéről.

A buszhálózaton  vagy ethernet hálózaton keresztüli szabályzás jóval előnyösebb és korszerűbb mint egy mágneskapcsolós megoldás. Előnye, hogy pontosabb (akár 1 %-os pontosságú) szabályzást tesz lehetővé felfele és lefele. Akár meddő teljesítmény szabályzást is létre lehet hozni vele így fázisjavításra is alkalmas tud lenni.  Ami az egyik legfontosabb, hogy nem történik fizikai lekapcsolás az inverter AC oldalán csupán AC oldalon történő visszaszabályozás. Amennyiben kiépül a buszhálózat az nem csupán visszwatt védelemre alkalmas hanem az inverterek monitorozására is. További rengeteg előnye is van melyekről akár email-en vagy telefonon tudunk további információkat adni. Egyetlen ’hátrányról’ lehet beszélni , hogy a szabályzás nem azonnali hanem egy kis késleltetés van benne, mely egyrészt ered a szabályzó kör feldolgozási idejéből mely 100 milliszekundum nagyságrendű (ez természetesen a mágneskapcsolós rendszernél is fenn áll) másrészt az inverterek feldolgozási ideje (míg a teljesítmény mérhetően lecsökken) mely akár pár másodperc is lehet inverter márkától függően. Ennek tudatában cégünk kifejlesztett egy olyan algoritmust mely ezen késleltetést kiküszöböli.

Milyen márkájú invertereknél tudja az SLRsolar biztosítani a visszaszabályzást?

Jelenleg

 • FIMER ABB napelem inverter
 • SOFARSOLAR napelem inverter
 • FRONIUS napelem inverter
 • HUAWEI napelem inverter
 • KACO napelem inverter
 • AEG napelem inverter

esetén tudjuk a visszwatt védelem működését 100%-ban garantálni, visszwatt védelmi rendszerünk ezen inverterekkel kompatibilis..

abb solar inverter visszwattfimer solar inverterek

fronius solar inverter visszwattkaco solar inverter visszwatt

Meddőkompenzálást jelenleg FIMER és FRONIUS invertereken tudunk megvalósítani 100%-os garanciával. HUAWEI inverterek esetén egyeztessünk.

Mikor kell használni Visszwatt védelmet?

Visszwatt védelmet mindig az áramszolgáltató kéri és írja elő. Általánosságban elmondható, hogy két esetben kell használni

 • 50kW teljesítmény alattcsak akkor ha KÖF-ön van vételezés
 • 50kW teljesítmény felettakkor ha fogyasztás csökkentésére szeretnénk használni a rendszert (így értelemszerűen akkor nem kell alkalmazni ha direkt értékesítésre termelik az energiát)

Fontos kiemelni, hogy 200kW AC teljesítmény felett az áramszolgáltató kérheti a Telemechanika kialakítását is, aminek a költsége 5-8 millió Ft között van. Érdemes ezzel is kalkulálni. Jelenleg a legjobb tudomásunk szerint csak az NKM kéri a Telemechanika kiépítését 200kW felett!

Az alábbi cégeknek készítettünk már visszwatt védelmet (a teljesség igénye nélkül):

 • Goodwill Energy Zrt. (10+ rendszer)
 • Verdaccio Energyteam Energetikai Kft.
 • Pentele Solar Kft.
 • PV Napenergia Kft. (5+ rendszer)
 • Optimum Solar Kft.
 • Zoldor Electronic Kft.
 • Solarwelt Kft.
 • Greensys Electric Kft.
 • Greentechnik Kft.
 • Innovart Energia Kft.
 • Solar Építő Kft.
 • KT-Electronic Kft.
 • STS Group
 • Wernervill Kft.
 • eVersion Kft.
 • Lanzo Kft.
 • Kunvill Kft.
 • Nexttherm Kft.
 • NVSolar Energia Kft.
 • Sense Kft.

További információért kérem keressen fel minket valamely elérhetőségünkön.

Miket vállal az SLRsolar csapata?

→Visszwatt védelem tervezése (Engedélyes terv)

→Visszwatt védelem kialakítása (meglévő elosztóba visszwatt védelmi anyagok beszerelése / visszwatt védelmi elosztó leszállítása)

→Visszwatt védelem mérés kialakítása (Mérő és áramváltók beépítése)

→OVRAM védelem kialakítása (Mainspro/Intellipro)

→Visszwatt védelmi erőátviteli elosztó(k) legyártása

→Teljeskörű AC oldali munka (AC kábelezés, elosztók, visszwatt védelem, mérés)

→Visszwatt védelem mérés kialakítása (Mérő, áramváltók felszerelése)

Ezek közül természetesen bármelyik választható, egyedi igények szerint.

Nem riadunk el a bonyolult rendszerektől sem, az eddigi legbonyolultabb rendszerünk egy 3 transzformátoros betáplálású 4 épületes, vezeték nélküli adattovábbításos rendszer volt. 🙂

 

Mint sok gyártónál, a FIMER invertereknél is elérhető úgynevezett ‘gyári’ visszwatt védelmi megoldás. A FIMER gyári visszwatt védelem kialakításánál a gyárnak rengeteg visszajelzést adtunk, ennek köszönhetően úgy alakították ki, hogy a magyar piaci igényeknek teljesen megfeleljen.

Így bátran kimerjük jelenteni, hogy jelenleg ez a legjobb, legmegbízhatóbb és legegyszerűbb visszwatt kialakítás a piacon!

Visszwatt FIMER